4/20/2009

MEDVEHAGYMA


Tegnapi nap az előző kép készítése előtti órában kinn voltunk Bakonybél határában a Szent-kútnál ami egy csodaszép hely egy kis tóval, forrással, kápolnával és kálváriadombbal.
Az erdő ilyenkor még csak épp, hogy kezd lombosodni így a kora tavaszi, tavaszi aljnövénytársulásban elképesztő mennyiségű medvehagyma terem.


Medvehagyma
Allium ursinum L.


"Jó étvágyfokozó"

Népies neve: sásihagyma

A növény leírása: A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú.

kiegészítésem: Nagyon finom saláta, vagy tejföllel, retekkel összekeverve jó kis kenyérre kenhető finomság készíthető belőle. Vértisztító hatású.


Mielőtt túlzásokba esnék, áltudományoskodással és gyatra gasztronómiai szócsépléssel, térjünk vissza a kép történetéhez:
Kimentünk az említett növényből szedni (levelét és szárát gyűjtöttük). A seggcsíkra Tomi barátunk csapott le. Az áldozat Pisti aki annyira belefeledkezett a növénygyűjtésbe, hogy észre sem vette a mögé osonó "vadászt" aki könyörtelenül megtette amit ilyenkor tenni kell. Én pedig megosztom a nagyvilággal ezt az ügyes kis 3 PONT-ost. (gege)
Jajaja szerintem is 3-as. Szeki

A helyszín, Szent-kút vagy Borostyán-kút. A néphagyomány szerint itt remetéskedett Szent Gellért:

Ugye milyen klassz hely!? Bővebben ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése